Still Space Architecture
Still Space Architecture
Modernist Courtyard house

Modernist House

House, Interiors, Kitchens, outdoor rooms, Residential
Modernist Courtyard house

Modernist Courtyard house

1965 Home of the Future designed by Leif Kristensen lives on as a fabulous modernist courtyard house.
This house was originally designed as part of a competition for The Womens Weekly Home of the Future, 1965 by Lief Kristensen. The original building is a modest grid plan with a central courtyard.

The house had undergone several alterations and the original intent of the plan was diluted and was in a state of disrepair. Instead of knocking down the building, the clients who have a young family, decided to renovate and wanted to explore options for improving spatial, structural and privacy issues.

 Photography by Richard Glover

Photography by Richard Glover

Photography by Richard Glover

Photography by Richard Glover

The first move was to restore the original strength of the grid layout, and retain and enhance the character of the modernist building, whilst crafting places of retreat for all the family.

A new garage and store and upper level roof terrace were built to provide storage and a flow from kitchen to landscaped entertaining terrace. The pool which took up the entire rear courtyard was reduced to allow for a larger north facing entertaining area.

 The ground floor plan was clarified to create clear zones for living and relaxing.   Sneaking in a new bathroom, laundry, study and larger kitchen, whilst providing clear access to the pool courtyards and new roof terrace.

The ground floor plan was clarified to create clear zones for living and relaxing.

Sneaking in a new bathroom, laundry, study and larger kitchen, whilst providing clear access to the pool courtyards and new roof terrace.

 A sculptural timber screen is used to create a strong presence whilst also creating privacy for the interior . The facade colours create an identity on the street.  The screen integrates the expanded floor within the street façade, emphasizing the horizontal element of the façade, adding depth to the façade, and filtering views from the street.

A sculptural timber screen is used to create a strong presence whilst also creating privacy for the interior . The facade colours create an identity on the street.

The screen integrates the expanded floor within the street façade, emphasizing the horizontal element of the façade, adding depth to the façade, and filtering views from the street.

Vaucluse house_SCREEN 1.jpg
Vaucluse house_SCREEN 3.jpg
 Pool courtyard, the pink wall offers a backdrop to the house  drawing you through the spaces.  Warm tones are picked up throughout the house from the entry gate, hardwood timbers and in the bathroom tiles.

Pool courtyard, the pink wall offers a backdrop to the house drawing you through the spaces. Warm tones are picked up throughout the house from the entry gate, hardwood timbers and in the bathroom tiles.

cactus.jpg
Moore St_ entry.jpg
Photography by Richard Glover

Photography by Richard Glover

Moore St_ Kitchen 1.jpg
IMG_2970.jpg
Bathing

Bathing

New light filled level one bathroom using marble, mosaics and hardwood timber.

 Textured cedar boards enclose the new bedroom spaces

Textured cedar boards enclose the new bedroom spaces

bed 1.jpg
 Kitchen finishes - spotted gum and marble

Kitchen finishes - spotted gum and marble

plan.jpeg
Photography by Richard Glover

Photography by Richard Glover

 View out to courtyard with repeating pink colourtones in the garden and entry door

View out to courtyard with repeating pink colourtones in the garden and entry door

1118-009.jpg